Forside
Galleri
Hvem er jeg?
Hvad er mavedans?
Underholdning
Shows
Polterabend
Undervisning
Foredrag   
Teambuilding
Danseterapi
Egtvedpigens Dans
Middelalder Dans
Gudinde Dans
Vikinge Dans
Tribal Dans
Jungle Dans
Danseklip på YouTube
Ørkenrosernes Klub
Studietur
Presse
Systemisk Psykoterapi
Anni Brøgger
Tlf. 2361 3246
annibroegger@gmail.com
Sol
Gudinde Dans
En historisk dans, som bygger på historikeren Tasitus’ fortælling om moderjord-gudinden Nerthus
Vi skal 2000 år tilbage i tiden til jernalderen. En prægtig vogn besmykket med smukke bronzebeslag trækkes af adskillige okser hen over den forårsgrønne jord. På vognen er der monteret en smukt udskåren stol. Her troner moderjordgudinden Nerthus, dækket af hvide florlette slør.
Hun bor på en ø i havet. Een gang om året når det er tid at bringe frugtbarhed til jorden  kommer hun frem. Det er kun præsten som kan fornemme når hun er tilstede og rede. Han ledsager hende ærbødigt, når hun kommer rejsende på sin vogn. Det er en glædes dag når hun kommer. De landsbyer, kun værdier et besøg er festsmykkede. Ingen kæmper eller slås, ingen er bevæbnede og alle jernredskaber er gemt væk - da jern forbindes med blod og død.
Hun stiger da af vognen og betræder jorden. Som en hvid tågedis, der kærtegner jorden danser hun kærtegnende frugtbarhed ud for planter, dyr og mennesker.
Når hun er blevet træt af de dødeliges selskab stiger hun op på vognen igen og trækkes til en sø, som ligger for sig selv. Her vaskes vogn, klæder og gudinden selv. Opgaven udføres af slaver, som søen derpå blot trækker ned i sit dyb.  Dette var historien om Nerthus.
Hendes 2000 år gamle vogn, også kaldet Dejbjergvognen kan i dag ses på Dejbjergmuseet, Skjern-Egvad i Vestjylland. De slaver der blev opslugt af søen er måske nogle af de mosefund, som er gjort. Måske er  gravballemanden er et sådant offer.
Af Nerthus selv er der kun myten tilbage, som repræsentant for vores gamle hedenske religion, asetroen. Grundlaget for Nerthus-dyrkelsen er en dyb respekt for naturen og moderjord. - En respekt, som stammer helt tilbage fra en tid, hvor vi værdsatte og ærede jorden og dens liv. Måske er denne respekt for moderjord, symboliseret i Nerthus, stadig aktuel at ære i vor tid.    
Nerthus-siddende.jpg
anni.tif
2002062154.tif